steigerhout kosten

Wat zijn de kosten voor een steigerhouten meubel

Steigerhouten meubelen kun je overal kopen, maar vaak zijn deze meubelen erg duur in de aanschaf. Zelf maken van deze meubelen is een goede optie en met de juiste tekening en handigheid is dit ook prima te realiseren. Als je van plan bent om je eigen steigerhouten meubels te gaan maken is het verstandig om eerst even te kijken naar de steigerhout kosten en de prijs van de overige materialen, zodat je alvast een beetje een idee krijgt van de kosten.

Steigerplanken kosten en kenmerkensteigerhout planken

Steigerplanken, ook wel steigerdelen genoemd zijn planken van een lengte variërend van zo’n 2 tot 5 meter lang. De meeste steigerplanken hebben een breedte van 20 cm en een dikte van 3 cm. Als je steigerplanken gaat kopen zorg er dan voor dat je planken koopt die allemaal dezelfde breedte en dikte hebben. Ik heb zelf vaak meegemaakt dat er een plank dunner is of minder breed, en dit kan vervelend zijn of lelijk bij het eindresultaat van je meubel. Ook is het verstandig om goed op te letten dat er geen grove spleten in de plank aanwezig zijn. De planken worden vaak met stalen krammen bij elkaar gehouden, en zodra je de plank gaat inkorten kan deze makkelijk door scheuren. Ook is het belangrijk dat je het hout op schimmels controleert. Schimmels zijn een teken dat het hout erg vochtig is geweest, en dit zal ervoor zorgen dat je plank snel door zal rotten. Een goede kwaliteit steigerhout is droog en vertoond weinig scheuren.

De kosten voor steigerplanken variëren sterk maar ik zal hieronder de prijs laten zien die mijns inziens een goede prijs is.

  • Gebruikte steigerplank per strekkende meter / 3 tot 4 euro
  • nieuwe steigerplank per strekkende meter / 2 tot 3,5 euro

Nu denk je natuurlijk dat is gek oud is duurder dan nieuw. Gebruikte steigerhouten delen zijn duurder omdat deze al een mooie verweerde uitstraling geven, en de nieuwe hebben dit totaal niet. Nieuw steigerhout heeft bovendien erg veel last van splinters. Voor het maken van steigerhouten meubels wordt nagenoeg altijd gebruikt steigerhout gebruikt, daarom ligt de prijs van de gebruikte delen iets hoger dan de nieuwe delen.

Schroeven

Voor het maken van kwalitatief goede en vooral sterke steigerhouten meubels adviseer ik je om niet te bezuinigen op de schroeven. De schroeven die je gebruikt zorgen ervoor dat je meubel goed stevig in elkaar zit en ook blijft. Steigerhout heeft een zeer zuigende werking, waardoor het in droge toestand soms wel een dikke cm kan krimpen ten opzichte van het natte hout. Tijdens dit proces is het dus van groot belang dat ja schroeven de boel goed bij elkaar houden.

De schroeven die ik voor mijn meubels gebruik zijn de dynaplus torx schroeven 5.0x70mm en 4.0x50mm

Eén doos Dynaplus zelfborende buitenschroeven bevat 200 Torx schroeven.

Dynaplus zelfborende buitenschroefdynaplus steigerhout schroeven

  • Gepatenteerde draadvorm voorkomt splijten: voorboren is overbodig.
  • Parabolische punt voor snelle start: veel meer schroeven per acculading.
  • Zeer hoge uittrekweerstand.
  • Unieke plaatsing van de freesribben, ruimt wel maar beschadigd niet.
  • Sterk verminderde kans op breuk.
  • DynaPlus AR-coating doorstaat glansrijk de zoutsproeitest van meer dan vijftienhonderd uur.

Wordt geleverd met gratis bitje!

Bestel deze schroeven online via budgettuinhout/dynaplusschroeven

Gereedschap benodigd

Om op een goede en makkelijke manier je steigerhouten meubels te maken heb je een aantal gereedschappen nodig, ik leg hieronder uit wat je minimaal nodig hebt om jou steigerhouten project te gaan realiseren. Afkortzaag

Zaag: Voor het zagen van je planken zijn er verschillende soorten gereedschap beschikbaar. Mijn tip is gebruik een afkortzaag, dit is een makkelijk te gebruiken en zeer effectief gereedschap om je steigerhouten planken mee in te korten en of op maat te zagen. Als alternatief voor de afkortzaag kun je ook een decoupeerzaag gebruiken of in het uiterste geval een handzaag. Gebruik je een decoupeerzaag dan mag je best een wat grover zaagje gebruiken.

Boortol:Voor het goed vastdraaien van je schroeven heb je absoluut een accutol of boortol nodig. Neem het liefst een boortol op netstroom of een accutol met genoeg kracht om de schroeven tot in het hout te draaien. Bij het gebruik van zelfvoorborende schroeven hoef je niet het hout voor te boren, dit scheelt gigantisch veel tijd. Gebruik het liefst torx schroeven zodat je meer grip hebt op de schroef en minder snel de kop dol kan draaien.

Schuurmachine: Ik gebruik bij het schuren van mijn steigerhouten meubels een bandschuurmachine met linnen schuurbanden. Uiteraard is er van alles mogelijk qua schuren. Ik heb bij grote projecten ook wel een haakse slijper gebruikt, waar ik een schuurkop op heb gezet. Dit is allemaal in het bouwcentrum te verkrijgen. Of je je planken van te voren schuurt ligt helemaal aan jezelf, ik schuurde mijn meubels altijd naderhand maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit liever van te voren doen.

Divers handgereedschap:Voor de rest heb je nog nodig een Meetlint of rolmaat, hoekmaat, (Houtlijm In sommige gevallen voor extra stevigheid)

Beits of was:Om je steigerhout nog wat extra te bewerken kun je deze nog behandelen met een beits of wat veel mensen doen is behandelen met een whitewash.

Veel voorkomende vragen over steigerhout

 

Wat is het verschil tussen nieuwe en gebruikte steigerplanken?
Oude of gebruikte steigerdelen zijn al geruime tijd gebruikt door steigerbouwers, dit houdt in dat er al vaak op is gelopen en dat de weersinvloeden hun werk hebben gedaan. Ook worden steigerdelen veelvuldig gebruikt om steigers te bouwen langs panden waar geklust gaat worden. Deze bouwvakkers zijn bezig met schilderen metselen enz.. Dit proces zorgt ervoor dat de steigerdelen wit grijs worden en eigenlijk op deze manier bestand zijn tegen een stootje. Als je deze gebruikte steigerdelen nu licht op gaat schuren krijg je dat schitterende effect wat iedereen zo mooi vindt aan deze meubels.
Als je nieuwe steigerplanken koopt zul je zien dat deze erg grof zijn met veel splinters. Deze planken zijn nog niet gebruikt en hierdoor zijn ze gelig van kleur. Om deze steigerhouten planken ook zo’n mooie verweerde uitstraling te geven kun je deze gaan behandelen met een white wash beits, maar dit zal je dan elk jaar moeten herhalen. Mijn idee is gewoon lekker oude steigerdelen bestellen zodat je direct mooie planken hebt voor je meubel.
Wat betekent het als een plank geband of gekramt is?steigerhout
Van een gebande plank zijn de hoekjes afgezaagd en zit aan het uiteinde een stuk ijzer. Dit zorgt ervoor dat de steigergebruiker niet door de plank heen zakt als deze scheurt.  Gebruikte planken zijn soms gezaagd uit planken. Hierdoor komt het soms voor dat één kant van de plank een stuk ijzer bevat. Dit kunt u er met een schroevendraaier uithalen en is bijna niets meer van te zien.Het is ook mogelijk dat uw planken gekramt zijn. Dit betekend dat een stuk ijzer met krammetjes in de plank is geslagen. Wederom tegen het scheuren. Dit is er wat moeilijker af te halen, maar wordt ook vaak op de plank gelaten, aangezien het de plank een erg ‘stoere’ uitstraling geeft.
Waarom moeten de steigerhoutenplanken gedroogd zijn?
Steigerhouten planken hebben de eigenschap om erg veel vocht vast te houden. Op zich is dit helemaal niet erg, maar als je er meubels van gaat maken is het belangrijk dat de planken wel voldoende vocht kwijt zijn. Steigerhouten planken kunnen na het drogen tot wel 1,5 cm krimpen. Als je de natte planken gebruikt hebt om een mooie kast te bouwen, en je zet je pas gebouwde kast in een droge omgeving is het mogelijk dat je na een aantal dagen geen deurtje meer open of dicht krijgt. Dit wil je natuurlijk niet meemaken, dus houd er rekening mee dat je hout voldoende gedroogd is voor je het gaat verwerken. Bij de meeste bedrijven waar je steigerhout kunt bestellen ligt het hout al in een droge ruimte zodat je direct kunt beginnen met bouwen.
Hoe lang moeten de planken drogen voor gebruik?
Heb je steigerhouten delen die buiten hebben gelegen of zijn je planken erg vochtig dan zul je deze moeten laten drogen. Voor het beste resultaat moet je uitgaan van een droogtijd van ongeveer 2 tot 3 weken. Let dus goed op dat je droge delen koopt, dit scheelt je een hoop tijd!
Moet ik de planken bewerken voordat ik er meubels van ga maken?steigerhout-white_wash
Nee, je hoeft de steigerhouten planken niet te bewerken voordat je ze gaat gebruiken. Wat veel bedrijven doen zijn de planken schuren en na het bouwen van het meubel behandelen met een mooie kleur olie of beits.  Door de behandeling van het steigerhout is het ook beter bestand tegen de weersinvloeden maar niet noodzakelijk. Steigerhout moet voldoende kunnen ventileren na het nat worden, op die manier kun je jaren lang plezier hebben van je steigerhouten meubels.

Wil je zelf steigerhouten meubels gaan maken voor je werk of hobby dan adviseer ik je om zeker gebruik te maken van steigerhout bouwtekeningen. Zo voorkom je een hoop stress, onnodig hout verspillen en veel te veel verloren tijd.

 

Waar vind je steigerhout bouwtekeningen zodat je zelf je meubels kunt maken?

freds bouwtekeningen

10.000 bouwtekeningen voor hout

incl steigerhouten bouwtekeningen gids

47,- euro voor totaal pakket

Niet goed = geld terug

Download dit pakket

Meer info

Bekijk het bouwtekeningen pakket!
Tekening steigerhout Fred